DAG 87 –  EERSTE DAG SAMEN IN MATJIESRIVIER

 

 

We slapen uit en om 9 uur krijgen we een enorm ontbijt, wat voor ons persoonlijk wordt bereid. Moeder en dochter stonden al vroeg in de keuken om het voor te bereiden. Er is een gastvrijheid van ongekende omvang. Dochter Janine, die lijkt op Geraldin Chaplin, maakt foto’s van ons met champagne bij de motoren. Ze wil foto’s in het lokale krantje zetten met ons verhaal. Weerzien en hereniging bij hun in hun gasthuis. Leuk om zoveel medeleven te ontvangen. Moeder Elma raadt een wandeling aan naar de waterval die we vanaf de veranda kunnen zien. Vader Martin raak ik mee in gesprek en hij vertelt 20 jaar geleden vanuit Johannesburg naar Matjiesrivier, spreek uit als Makiesrivier te zijn gegaan. Naar de rust, uit de vervuiling van de stad. Hij heeft zijn werkzame leven in de sigaretten gezeten. Toentertijd kreeg hij 2 sloffen per maand gratis. Later ging dat eraf en moest bij zijn eigen sigaretten kopen.

We gaan lokaal een wandeling maken naar de waterval die we vanaf onze veranda kunnen zien. Het is lastig om het juiste pad te vinden maar uiteindelijk komen we toch op een gemarkeerd paadje. Ik volg de witte stippen maar eindig in dichte begroeiing. Jurg laat zijn drone op. Het lukt helaas niet om helemaal aan de basis van de waterval te komen. De drone goed laten vliegen blijkt nog steeds een bruggetje te ver. Toch hebben we leuke beelden die we s ‘avonds met zijn allen bekijken. Op de terugweg ontmoet ik een lokale boer die er pas een maand geleden is begonnen hier te boeren. Het ging nog niet gemakkelijk en hij hoopte dat het wel ging lukken. Ik vertel hem dat we in Nederland gebrek hebben aan boeren. Maar dat leek hem niet direct aantrekkelijk. Iets verderop komen we een boer tegen die ons duidelijk maakt dat we op zijn terrein lopen en dat dat niet geheel zonder gevaar is. Hij is een paar maanden geleden door zijn stier aangevallen en die heeft hij sindsdien niet meer gezien. De waterval valt onder zijn terrein. Als we uitleggen waar we logeren dan draait hij bij en zijn we welkom om er te lopen. Baie goed.

 

We krijgen een voortreffelijk 3 gangen diner te eten, bereid door Janine en Elma, geserveerd op een feestelijke tafel met kaarsen, prachtig tafelkleed en een stapel borden/onderbord en placemat. Baie goed.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.